Filterwheel 4 OAG

 
 

Flemming R. Ovesen / Torben Taustrup


Projekt filterwheel 4 OAG


 




Januar 2022

Der har altid været en smule feltglidning på vores udstyr. Den har ligget fra 0 til 0,4 buesekunder pr. minut.
Vi har nu besluttet at bygge en off axis guider til vores filterhjul for at l se problemet en gang for alle.
Det første designforslag blev baseret på det nuværende guidekamera, et Astrolumina, som vi har haft gode erfaringer med i mange år.



I første omgang blev der udarbejdet tegninger, som baserede sig på at anvende vores nuværende guidekamera. Med dette kamera skulle hovedkameraet flyttes ca. 27 mm længere væk, og det betød, at det fuldt belyste felt blev blev ændret fra 20 til ca. 15 mm.
Problemet med guidekameraet er, at der ikke er plads til huset for fokuseringen.
Vi valgte derfor et andet guidekamera, et ASI 174 MM Mini som har en yderdiameter på 36 mm.
Kameraet er et CMOS med en høj QE, og det har forholdsvis store pixels.

Der er så brugt en del tid på at optimere målene, og efter flere ændringer er det lykkedes, at bringe flytningen af hovedkameraet ned på 13 mm. Diameteren af det fuldt belyste felt ligger nu omkring 17 mm.
Hovedspejlet skulle flyttes længere op i tubus, og det viste sig, at det ikke var nødvendigt at flytte skruebeslagene, som kollimeringsskruerne skrues i.



Horisontalt snit.



Vertikalt snit.



Der blev fremskaffet et cylindrisk aluminiumsemne med en yderdiameter på 100 mm, og s gik drejearbejdet i gang.
Der skulle drejes en del af ...



Flange og afdrejet 2"-rør med 48 x 0,75 mm gevind.





Der er lavet udskæring i 2"-rør.



Prismet havde vi i forvejen, men det skulle først skæres ud af sin fatning hvori det var limet fast.

Røret som skal lede lyset ud til kameraet er 10 mm indvendigt og 11,85 mm udvendigt. Nederst til højre ses en gevindfatning med tilhørende gevindring, hvor det er planlagt, at prismet skal monteres.



Prismet er vha. to lag tape hævet, så det kun er vinkelbeslagene der rører limefladefladen.







Prismets front er 13 x 13 mm, hvilket er en del mere en pick off-prismer på producerede OAG's er.



Gevindflange med rørstykke til guidekamera.



Da prismet skyggede en del, blev forkanten slebet ned og hjørnerne rundet. Dette blev gjort med vandslibepapir, men det gik langsomt.
Var derfor en tur hos optikeren for at få slebet pickoff-spejlet yderligere ned, men optikeren var usikker på, om han kunne udføre opgaven uden af beskadige prismet, så jeg spurgte, om jeg kunne låne vådsliberen. Det kunne jeg godt, og det var overordentlig nemt at slibe ned til de ønskede mål.



For at reducere prismets skygge i billedfeltet yderligere blev det besluttet at trække enheden længere ud mod siden. Fladen under prismet er malet matsort.



Da godstykkelsen er ret stor, hvor prismet sidder, blev der med en Dremel-fræser fjernet materiale. Det er en udfordring at få det til at se pænt ud, og samtidigt smuttede fræsehovedet også et par gange. Det ser grimt ud, men funktionaliteten er god. Det hjalp også en del på det efter at der var malet med matsort.





Nu ser flats sådan ud.



Den samlede enhed.



Der er drejet en afstandsring som kan monteres på røret, som prismet sidder på. Ringen justeres i aksial retning, så guidekamera er i fokus. Derefter roteres kameraet, så akserne passer.
Hovedet på skruen som fastholder prismerørstykket er drejet ned.



Kamerafelter vist i Guide 9. Afstanden mellem de to billedcentre er tæt på 39'.



I PHD2 er der som regel otte referencestjerner, og der vises stjerner ned til omkring 15. størrelsesklasse ved 2 sekunders integrationstid.
Der guides på stjerner omkring M-81. Feltet er spejvendt omkring den lodrette akse.



Montering af velour
Da der ikke er mere end ca. 10 mm fra enden af fokuseringen og til det lysbundt, der falder ind i tubus, er der ikke plads til en Heinekenblænde. Derfor er der i stedet indsat velour på de yderste ca. 25 mm af fokuseringsrøret i håbet om, at dette kan reducere effekten af det spredningslys, der måtte falde ind i tubus. Nu må vi se.



  First page