Flemming R. Ovesen / Torben Taustrup
Projekt observatorium


 


Kuplen ombygges

19-06-02
Det har hele tiden været planen, at der skulle bygges en lidt større kuppel. Den gamle har mellem de parallelle flader 220 cm, og den nye bliver 240 cm.
Jeg har på fornemmelsen, at vi ikke når at få bygget en ny kuppel før efteråret er over os, så det blev besluttet at den gamle skulle tilpasses hullet i tårnet der netop er 220 cm i diameter.
Den gamle kuppel er derfor udbygget, således at hjulbanen kommer ca. 10 cm længere ud, og vi slipper så for at lave inddækningen på tårnet om når vi forhåbentlig har fået bygget en ny kuppel.

Udvidelsen er efterfølgende indesluttet i et skørt som selvfølgelig skal overfladebehandles som resten af kuplen.

Til skørtet er brugt 9 mm østenfinerplade - fordi man ikke havde douglasplade i den dimension hos tømmerhandlen. Den vandrette del  som hjulene skal køre på er lavet af 1" brædder med en bredde på 100 mm.

For at få plads til skørtet blev der skåret 20 cm af underkanten af kuplen. Det var en god ide, for der var et par steder hvor træet ikke havde det for godt.
Vi har flere gange fortrudt at vi købte douglasplade hos lavpristømmerhandlen. Det har nemlig vist sig, at pladen netop de steder hvor man har lappet knasthuller os isat et stykke finer har en svaghed - der kommer simpelthen revner når træet udsættes for vejrets luner, bagende sol, fugtighed og stærk kulde.
Der er stadig nogle steder hvor pladen er dårlig, og her er der lappet med Plastic Padding, Elastic som er et fantastisk godt produkt som jeg varmt kan anbefale til dette formål. Jeg har prøvet andre typer spartelmasse, men ikke med så godt et resultat.

Overfladebehandlingen af kuplen er en to-komponent lak af mærket Hempel. Først grunder man, så slibes der og til sidst slutlakeres der.
 
 

Næste artikel - Kuplen sættes op

Tilbage til første side