Flemming R. Ovesen / Torben Taustrup


Projekt observatorium


 
 

Det indvendige

22-07-02
Indvendig er bygningen isoleret med 150 mm Rockwool. I gulvet er der 100 mm der er lagt på bundplader der er fastgjort til strøerne. Vi har brugt almindeligt spånpladegulv der er falset sammen og skruet fast i strøerne på passende steder.
I det bestående redskabsrum er vi af eksperter blevet rådet til at lægge et lag plastik på betonklaplaget inden vi isolerede for at undgå fugtgemmentrængning - og det har vi så gjort.
Væggene er beklædt med 13 mm gipsplade som jo er et nemt materiale at arbejde i.

August 2002
Det viste sig, at endevæggen i garagen ikke var funderet. Der var bare knaldet Douglasplader på et skelet af taglægter. Disse taglægter endte så bare nede i sandet, og det var de ikke sluppet helt godt fra. Visse steder var træet temmelig blødt, så jeg rådførte mig med Bjarne Winkler der mente, at jeg fint kunne nøjes med at mure sokkelsten oven på det beton klaplag som i forvejen var lagt inde i rummet.
Jeg købte så en flok Lecablokke med målene 10 x 20 x 19 cm og de blev så muret fast til betonen efter at jeg havde afsavet den del af taglægterne der sad i vejen.
Blokke blev anbragt omkring 10 mm fra yderbeklædningen, og da cementen var hærdet lavede jeg en tynd cementblanding, og den hældte jeg så ned i det førnævnte hulrum - en pudsning af ydersiden.
Herefter byggede jeg så et nyt skelet - også i taglægter, men med plads til 150 mm isolering.

Medio september 2002
Værkstedet er nu stort set færdigt med gipsplader på både vægge og loft. Vi brugte ståltråd til at holde isoleringen på plads med, og den obligatoriske plastikmembran blev sat fast med tegnestifter.
Herefter blev samlingerne spartlet med Polyfilla - et materiale som tilsyneladende holder ganske godt sammen på sagerne.
Efterfølgende er størsteparten af væggene og loftet blevet malet med hvid plastmaling. Uheldigvis løb jeg tør for maling da jeg var færdig med loft og vægge i selve værkstedet - den smalle tarm mangler stadig at få et lag, men som det fremgår er gulvet blevet malet.

Inden der blev lukket af med loftplader fik jeg lavet en kanal til ledninger og køleslanger. Et hul i gulvet i observatoriet gør det muligt at trække kabler ned til kontrolrummet, men gennem det samme hul kan man også få ført køleslanger og elinstallationer hen til CCD køleenheden der skal anbringes i et aflukke i observatoriets nordlige hjørne - et sted som man bekvemt kan komme til når man står på trappen op til observatoriet.
 

Næste artikel - Opstilling af teleskopet
 

Tilbage til første side