Flemming R. Ovesen / Torben Taustrup
Nye stepmotorer
December 2004
Vores R.A. stepmotor kunne af uforklarlige årsager ikke længere slewe. Den kunne godt tracke, men stallede når den skulle køre hurtigt. Det viste sig, at det ikke havde noget med styreelektronikken at gøre, for den kunne heller ikke køre, når man satte den i stikket til deklinationsmotoren.
Fejlen måtte med andre ord være i motoren, og den eneste vi kunne komme på, var at rotoren der er en permanentmagnet havde mistet noget af sin styrke - men hvordan havde den det?
For et par måneder siden havde vi sammen med Jens lavet forsøg med at få motoren til at køre uden de små periodiske ryk. Strømmen var derfor sat op og spændingen ned. Med en forsyningsspænding på ca. 5 Volt trak den nu så meget strøm - over 1,5 A, at vores strømforsyning ikke kunne følge med - vi kunne se, at viseren på voltmeteret stod og svingede i takt med motorens periodegang.
Det lykkedes ikke at få motoren til at køre mere jævnt, og den kunne heller ikke slewe med den lave spænding, men stallede.
Teorien er så, at den pulserende spænding til motorens viklinger har fået disse til at fungere som en defluxer, der har afmagnetiseret motorens rotor - eller i hvert fald reduceret dens magnetiske styrke. Afmagnetiseringen er foregået i de tilfælde, hvor motoren er gået i stå og hvor den stadig har modtaget en pulserende styrespænding. Der kan muligvis være noget om det, for når man drejede på akslen, føltes det som om at de små karakteristiske faseryk var blevet svagere. En kontrol af kobberviklingerne viste, at disse ikke havde taget skade - motoren var kaput. Vi skulle med andre ord have fat i en anden motor.
Flemming havde flere mindre modeller liggende. I forhold til den oprindelige noget mindre - den gamle er 86 mm i diameter, de andre lidt under 57 mm. Var de stærke nok?
Vi besluttede os for at gøre forsøget, for der var alt at vinde og intet at tabe. Vi valgte en 5,6 Volts motor.
Efter lidt ombygning af ophænget og montering af tandhjul på akslen (1/4") var vi klar til test. Med den gamle motor kunne man se, at der var et forholdsvis stort strømforbrug. Dette blev ændret markant med den nye. Det viste sig, at bekymringen mht. trækkraften var ganske ubegrundet, og tilsyneladende kørte den også mere jævnt, så det blev besluttet også at skifte deklinationsmotoren.
Da akslen på denne er ført helt igennem, blev der sat svinghjul i form at et par blyskiver på - dette giver motoren en mere jævn gang. Den bruger ikke så meget strøm som R.A. motoren og gearingen er mindre, men trækker alligevel fint.
De gamle motorer har 180 step pr. omgang - de nye 200, så mikrostepparametrene i programmet skulle også ændres - og det blev de så.
R.A. gearingen ændrede vi for et par måneder siden, fordi vi kunne se, at R.A. motoren ikke kørte helt jævnt - den gav nogle små ryk der tilsyneladende ikke havde en jævn periode. Det var ikke lykkedes at få motoren til at køre helt regelmæssigt - alt var prøvet i mikrosteparametrene uden held.
Den nye R.A. motor kører tilsyneladende mere jævnt, men vi har mistanke om, at snekkedrevet er slidt, så et nyt snekkedrev er på vej. Det nye snekkehjul vil have 400 tænder mod de nuværende 568 - nu får vi se.
April 2010
Der har i en periode været problemer med deklinationsmotoren - den har trukket dårligt, og med hyppige stalls. Vi fik så fat i en ny. Den havde en vindingsmodstand på 0,4 Ohm, og trak rigtig fint. Vi fik også bygget et svinghjul på motorakslen, og vi kunne opnå en slewhastighed tæt på 3 grader i sekundet. Med den nye motor skete der det, at kikkerten ikke længere kunne finde objekterne på himlen. Vi fandt så ud af, at hvis man kørte med een akse ad gangen, så kunne vi godt finde rundt på himlen. Konklusionen var, at den nye deklinationsmotor brugte så meget strøm, at vores strømforsyning gik i knæ. En ekstern strømforsyning med mere effekt løste imidlertid ikke problemet - motorens Ohmske modstand var simpelthen for lille, så vi blev enige om at finde en ny motor - denne gang skulle den være samme type som på R.A. aksen. Denne motor har 4 Ohms vindingsmodstand.
Den nye motor, som vi måtte betale 1250 kr. for, blev så monteret d. 6. april, og den var investeringen værd. Den kører upåklageligt, og kikkerten kan igen finde rundt på himlen.