Flemming R. Ovesen / Torben Taustrup







Projekt observatorium


 
 

Bygning af skelet

05-05-02
Nu var det så tid til at bygge skelet på træfundamentet. Dagen forinden havde jeg fået skåret spor i murstensvæggen i garagen, således at murstenene mellem træbygningens sidevægge kunne fjernes uden for store problemer.
I byggemarkedet havde jeg lejet en vinkelsliber der kunne nå omkring 70-80 mm ind i murstenene. Kors hvor det støvede - i garageskuret støvede det så meget, at jeg efter kort tid næsten ikke kunne se blyantstregen  på væggen.
Nå men jeg fik da fræst de planlagte spor, og måtte så efterfølgende i bad, da jeg var  rød over det hele.
En isolationstykkelse på 100 mm fandt vi var en smule for lille, så vi havde bestemt os for 150 mm. Derfor er yderskelettet bygget op af 25 x 150 mm trykimprægnerede brædder.
Afstanden mellem de lodrette planker er 60 cm - så passer det til bredden af isolationen.
Det hele er skruet sammen, og det kan varmt anbefales, da det er forholdsvis nemt at foretage ændringer, hvis noget mod forventning skulle være skruet skævt sammen.
Vaterpasset er brugt flittigt, og på forunderlig vis blev det hele meget nøjagtigt.
Vi har visse steder brugt polyuretanlim - bl.a. hvor de lodrete planker møder bundplanken. Andre steder er der brugt vinkelbeslag, og de holder fantastisk godt med 6-8 skruer der er blot 30 mm lange.
Sidevæggene er øverst forsynet med en bærerem på 10 x 10 cm. - det er meningen, at strøerne til observatoriegulvet skal hvile på dem.

Vi startede omkring kl. 10:30 og var færdige med skelettet omkring 18:30.

19-05-02
Lægterne der skal bære observatoriegulvet er efterhånden kommet på plads. Ligesom skeletlægterne til resten af bygningen er loftlægterne også i 1 x 6" trykimprægneret træ.
Afstanden imellem loftlægterne er 60 cm. og de har et spænd på 270 cm. Vi var lidt spændt på styrken, så jeg har lavet et forsøg, hvor jeg på et par tværgående brædder af samme dimension fik anbragt to personer deroppe for at se, hvor meget nedbøjningen var. Den lå et sted imellem 2 og 4 mm på midten, så det blev så besluttet at forstærke midterlægten med endnu en af samme slags. Den nye blev limet fast vha. polyuretanlim, og fastholdt af skruetvinger og et antal tværgående skruer.
Styrken er nu større, men der er efterfølgende limet endnu en fætter på den næste lægte, så det begynder at virke meget solidt. Når gulvet er lagt laver vi en test igen, for vi kan stadig nå at lægge flere lægter under gulvet på 1. sal.

Sidste weekend fik jeg så skruet skelettet til tårnet sammen - også her er der brugt lim i samlingerne.
I denne weekend blev tårnskelettet så sat op, og jeg fik også lagt et par gulvplader i den side, hvor soklen er ført op (bemærk månelandskabet op soklens overside). Da det er spånplader, havde jeg været så forudseende at købe en presenning til overdækning, da disse gulvplader ikke tåler for meget vand.
Det viste sig at være en klog beslutning at overdække tårnet, for i nat og i dag regnede det.

Overgangen mellem observatoriebygning og garagen er et kapitel for sig. Uheldigvis har garagetaget fald til observatoriesiden, hvorfor der netop her er anbragt en tagrende. Den sidste gulvlægte er monteret omkring 30 mm fra tagrendens yderkant og imellem lægten og sternbrædtet på garagen er der fastskruet en smal plade ca. 13 cm bred - man kan se overgangen her. Denne plade er der så brændt tagpap på. Derudover er der monteret en inddækning der ender i tagrenden, og man må så formode at den overgang er regn- og fygesnesikker.
 
 

  Næste afsnit - Bygningen beklædes

Tilbage til første side