Flemming R. Ovesen / Torben Taustrup

Projekt observatorium


 
 

Bygningen beklædes

20-05-02
Nu er der så kommet inddækning på tårnet, og der er skruet flere plader på. Det er heldigvis lyst om aftenen når man kommer hjem, så man kan snildt nå at arbejde i to tre timer.

02-06-02
I går fik vi lavet de indledende øvelser til etableringen af et tag på tårnet. Skæbnen ville, at de 12 mm tykke douglasplader med målene 122 x 244 ikke kunne nå på hverken den ene eller den anden led. Men regnestykket skulle jo gå op på en eller anden måde, så jeg fik klippet et par stykker papir ud der i skala svarede til douglaspladerne, og dem fiflede jeg så med på en udprintning af tårnet. Det viste sig, at man kunne nøjes med to plader, hvis man skar dem ud på den rigtige måde - og det er så gjort.
Inden vi skar plader til, fandt vi det dog mest hensigtsmæssigt at lægge gulvpladerne til overetagen. Vi har valgt at bruge 22 mm tykke spån-gulvplader - og de passede til gengæld i længden - faktisk skulle der skæres nogle få millimeter af for at give pladerne mulighed for at arbejde.
Vi fik også skåret ud til gulvlemmen der har målene 64 x 84 cm. - selve hullet er 60 x 80, så der burde være god plads til selv store personer.
Nå, tilbage til taget på tårnet. Pladerne blev lagt og skruet fast uden den helt store dramatik og til sidst fik jeg markeret centret for kuplen og skar så det runde hul i pladerne. Huldiameteren er 220 cm, og den passer fint til den nye kuppel, der er 240 cm. mellem de parallelle flader. Det er den gamle kuppel imidlertid ikke, så den skal vi have modificeret, da det ikke er hensigtsmæssigt at skulle til at lave om på tårninddækningen når den nye kuppel er færdig.
Under pladerne er der lavet forstærkning i 5 x 10 cm lægter, således at de 8 hjul som tårnet skal hvile på har et fast underlag der ikke giver sig for meget.
 

Næste artikel - Kuplen ombygges
 

Tilbage til første side